Svenska skådisar i Hollywood under 2000-talet

Dagens svenska skådespelare som lyckas i Hollywood är inte de första att gå på röda mattan på andra sidan Atlanten. Kanske vet du vem Greta Garbo var. Du har säkert hört det namnet. Hon var stor på filmduken i USA långt innan personer som Dogge Doggelito och Lisa Ekdahl var i görningen.

Om vi ska kika på senaste tidens stora svenska namn i Hollywood så blir det faktiskt en ganska lång lista. Vi har till exempel bröderna Alexander Skarsgård och Bill Skarsgård som går i pappa Stellas fotspår. Du kanske också har sett Joel Kinnaman som är kompis till Skarsgårdarna. Han har bland annat spelat en tuff robot vilket minst sagt får ses som en prestation med tanke på hur många som ville ha den rollen.

Bland damerna finner vi förstås Noomi Rapace som med ett litet namnbyte fick ett efternamn som fungerar hur bra som helst i Hollywood. Och så har vi Alicia Vikander som använder ungefär samma minuttryck som hon gjorde i ministjärnorna på 1990-talet. Det uttrycket går uppenbarligen hem för hon har till och med vunnit en Oscar.

Låt oss inte glömma bort Greta, hon har ju inte uppträtt i Hollywood men väl med väldigt äkta tårar i FN. How dare you! Svenska känslor när de är som bäst.