Vendela Cederholm

Som ett av Sveriges mest erfarna medium har Vendela Cederholm varit tongivande för hela branschen. Med verksamhet sedan 1955 har hon varit med om det mesta och har under senare år även byggt upp en Stockholmsbaserad verksamhet som inkluderar såväl utbildningar som rådgivning, sessioner och telefonrådgivning. För de allra flesta kanske ansiktet är mest känt ifrån tv-programmet ”Det okända” men detta är bara en mycket liten del av hennes vardag. Efter att ha drivit upp konsultverksamheten har också en butik kommit att ta form.

Därtill vägledda meditationer på skiva, tillsammans med Birgitta Tholander samt Lottie Wahlin, och tarotkort som utformats tillsammans med Christina Eriksson som också målat korten. Vid köp av kort medföljer också en bok där Vendela Cederholm går igenom betydelse av dessa olika. Det finns många verktyg Vendela använder sig av i sitt arbete och korten är endast ett sådant. Huvuddelen av arbetet utgår ifrån intuition och den kontakt Vendela får under en konsultation. Under åren har det skrivits en hel del om olika aktiviteter Vendela varit involverad i, och är du intresserad kan du enkelt hitta utdrag från tv eller artiklar kring seanser.

Utbildningsbakgrund

Att undervisa är inte någonting nytt för Vendela Cederholm. Tvärtom är det någonting hon är utbildad för att göra. Vendela arbetar, förutom med företagen och som medium, även som pedagog och speciallärare. Att förmedla kunskap och erfarenhet till intresserade är således någonting som kommer naturligt för henne. Själv är hon utbildat medium och har studerat religionsvetenskap och spiritualism samt verkar utifrån en kristen grund. Detta gör Vendela Cederholm till en unik aktör i branschen.

Akademin

För att fortsätta på frågan om utbildning, kommer vi in på den verksamhet Vendela startat tillsammans med Lottie Wahlin. Akademin, som är namnet på utbildningsverksamheten, grundades under 2005/2006 och verkar för att sprida kunskap och mana till utbildningar som rör andlighet, personlig utveckling, samt medialitet. Hittills har ett par hundra personer deltagit i utbildningarna på akademin och utbudet formas och förändras ständigt. Akademin riktar sig i första hand till de som har ett intresse av att privat få användning för kurserna. Dock är vissa av utbildningarna utformade för att vara lämpliga i yrkeslivet. Det är svårt att dra en gräns mellan privat och yrkesliv när det gäller frågor om var man har användning för sina erfarenheter och sin kompetens. Att jobba med sig själv är någonting som inte påverkar isolerade delar av livet, utan någonting som påverkar i grunden. Detta gör att man kan förändras som individ oavsett om man befinner sig hemma eller i arbete.

De lärare som verkar inom akademin är huvudsakligen utbildade medium. Undantag är Birgitta Tholander som har en utbildning i psykoterapi, bakgrund som kurator, samt är verksam performancekonstnär! För att hela tiden kunna bidra till nya intryck och intressanta erfarenheter för besökare, kommer varje år en mängd gästföreläsare. Dessa har vitt skilda bakgrunder och breddar perspektiven. Både författare och terapeuter har agerat föreläsare på akademin och du som är intresserad kan hålla dig uppdaterad via hemsidan.

En chans att ventilera

När man är aktiv som medium är det många intryck och känslor man konfronterar. De som uppsöker dig i din yrkesroll kan bära på sorg, frustration och känslor de inte själva kan hantera. Som medium är det mycket viktigt att hålla en professionell inställning till klienten, men det är omöjligt att helt distansera sig från personen man möter. När allt kommer omkring är vi människor som påverkas av vår omgivning. Detta betyder också att vi för egen del också behöver få släppa ut det som tynger oss. På akademin finns möjlighet att boka tid för handledning. Syftet med handledningen är kort och gott att låta klienten hälla ur sig känslor och upplevelser för att sedan kunna diskutera tekniker och förhållningssätt med någon som har egen kunskap och erfarenhet. Det är otroligt viktigt att det ens klienter berättar också stannar i rummet. Detsamma gäller när man får handledning. Akademin är mycket noga med att hålla på tystnadsplikten vilket är nödvändigt för att man skall kunna tala fritt.

Utbildningar

De utbildningar Vendela anordnar genom sitt företag handlar om intuition och om att jobba som medium. Det koncept man tagit fram bygger på praktik och teori i en kombination som hjälper deltagaren att förstå och använda kunskaper han eller hon fått lära sig. Vissa delar av året finns möjlighet att vara med på extrainsatta kurser. En av dessa är sommarkursen 2013 där man under två dagar har konsultation och undervisning. Minikurserna brukar vara uppskattade och fulla av inspiration inför hösten som kommer.

Självklart erbjuds medium-utbildningar var du får möjlighet att utbilda dig och hitta din roll. Kursen är två år vilket är en relativt intensiv kurs. Det är en hel värld att närma sig! För att hitta rätt medium-utbildning är det många som flackar mellan åtskilliga minikurser. Det är dock få som kan visa den erfarenhet som Vendela och hennes medarbetare har samlat.

Telefonen som redskap – konsultation

Har du inte möjlighet att färdas över hela landet, eller vill du helt enkelt snabbt komma i kontakt med ett medium? Bland de aktiviteter Vendela ägnar sig åt finns telefonkonsultation som en uppskattad del. Det är en hel del medium som jobbar med telefonlinjen och alla har valts ut mot bakgrund av Vendelas erfarenhet och uppfattning av personerna. Det är svårt att veta vad man skall förvänta sig när man ringer första gången, men för att få ut vad du önskar av samtalet kan det vara bra om du redan i förväg har satt dig in i vad ett medium gör och vilken del av livet du vill diskutera. Ibland har man tusen frågor men begränsad tid. Se till att välja ut några få av dessa frågor för att ni skall kunna hinna fokusera på dessa istället för att bara diskutera ytligt om en mängd frågor. Detta är någonting man lär sig relativt snabbt och du kanske redan nu vet hur du resonerar och vilka områden i livet du önskar ventilera?

Telefonbyrån är öppen de flesta dagar i veckan och via hemsidan kan du se vilka som är lediga för att ta ditt samtal. Här finner du också några rader om personen du kan ringa.

Besök Vendelas hemsida

En reaktion på “Vendela Cederholm

  1. bor min dotter och jag ensam eller finns det någon mera här…. sen undrar jag när kommer min kärlek

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *