Seans

Konsultation hos professionellt medium

Det finns en rad fördomar om hur det går till när man bokar tid hos ett medium. Dessutom är det en förvirring i fråga om de begrepp som används och den terminologi de initierade använder sig av. Om man skall gå in på djupet och försöka bilda sig en uppfattning om skillnaderna mellan seans, konsultation, storseans, sittning, fysiskt eller transmedium, och alla andra termer som används, har man en hel del arbete framför sig. Dock kan man få en liten fingervisning i denna artikel där vi kommer att gå in på några av dessa olika termer och ord som kan dyka upp när man söker fakta inom den mediala rörelsen.

Seans och sittningar

När man bokar tid hos ett medium kan man se en mängd olika begrepp som används mer eller mindre synonymt. Det kan vara allt ifrån sittning till seans, konsultation eller någonting annat. Frågan är inte vad det kallas utan vad det innebär. Bäst sätt att få reda på vad som avses är att ta kontakt med det medium man vill boka tid hos för att direkt förklara vad man söker. Om man inte bokat in sig hos något medium tidigare kan det vara bra att säga detta så den som är medium kan förklara lite om arbetet och ge en bild av hur det kommer att gå till. Det är inte ovanligt att man initialt pratar en stund för att komma ner i varv och slappna av. Detta är ofta en förutsättning för att arbetet skall gå så enkelt och smidigt som möjligt.

För många är en privat tid hos ett medium en ”sittning” eller ”konsultation”. När man talar om seans är det fråga om att man är några stycken som deltar och en storseans är i allmänhet den typ av aktivitet som kan visas i tv när en hel publik är på en och samma plats. En seans kan se ut på ett flertal olika sätt och man kan inte riktigt säga vad som är en typisk seans och vad som är utanför den klassiska formen.

Fysisk demonstration

Det finns vissa medium som jobbar med fysiska seanser vilket är någonting som avviker från det man brukar kalla seans. Dessa har ett stort inslag underliga händelser och man vet inte vad som kommer att ske under dessa. Vanligtvis är man ett antal personer i ett rum där man har svag, om någon, belysning. Den som är medium försätts i trans och saker och ting kan hända. I vissa fall kan man höra ljud, känna temperatur som ändras, se mönster i sand eller uppleva att saker och ting flyter omkring och svävar ovan mark.

Någonting som fått en hel del uppmärksamhet är när det okända tar form och visar fysisk kropp. Ibland rör det sig om en skepnad som passerar och ibland om att ektoplasma bildar formen av en kroppsdel eller ett ansikte. Det är många som är intresserade av sådana demonstrationer även om det är relativt ovanligt att se. I vilket fall i Sverige där vi har en annan tradition.

Vanlig sittning

Även om det är konstigt att kalla någonting för en ”vanlig” sittning, är det smidigt när man vill föra tankarna till de olika program som finns på tv. Det arbete vi oftast ser i dessa handlar om en sittning var man får information eller kontakt med det okända. Mediumet upplever information genom ett eller samtliga sinnen för att sedan tolka informationen och föra vidare denna till kunden. Vissa använder ordet seans även för dessa tillfällen men det är i allmänhet inte seans som är rätt formulering utan istället konsultation eller sittning det rör sig om. För den som jobbar i rollen som medium är det viktigt att glömma bort sina egna inställningar till fenomen, händelser och allt annat. Detta färgar tolkningen och minskar trovärdighet. Vissa menar att medium som vid seanser är i trans, har en direkt information som inte alls färgas av de egna tankarna.

3 reaktion på “Seans

 1. Hej Anders

  Du skriver ”Det finns vissa medium som jobbar med fysiska seanser”

  Jag bara undrar vilka som jobbar med fysiska seanser i Sverige idag?

  Vad jag vet var (är?) det bara Anders Åkesson – Anders och hans fru Lisbeth som avslöjades med att fuska just under en fysisk seans i Ystad.

  Sen har vi Colin Fry som samarbetar med Jane Lyzell på Ramsbergsgården. Colin Fry som också avslöjades med att fuska just under en fysisk seans – då under artistnamnet Lincoln.

  Sen har jag sett att Camilla Persson fd Elfving skriver om att hon gör (?) det men inget om att hon gör det.

  Så vad jag kan hitta idag, så är det ingen i Sverige som kör fysiska seanser – men vet du/ni någon/några?

  Anders Åkesson har vad jag kan se kurser i fysiskt mediumskap – men tror inte han har seanser längre, eller..?

  • Hej Gesus! Jag har inte resurser att besvara dina frågor tyvärr. Jag tror dock att du har betydligt bättre kolla på personerna du nämner än vad jag har faktiskt. Syftet med webbplatsen är att ge grundläggande information samt tjäna som testsida för ranking och trafik. Webbplatsen uppdateras inte regelbundet så viss information kan vara ofullständig.

   Mvh Anders

 2. Hej !
  Behov av hjälp !!
  Vår son gick bort 2002 i sjukdom. Min man hade en förimmelse två dagar efter sonens bortgång.
  Sedan dess har vi blivit mer öppna mot andevärlden.
  Jag hade en hemsk dröm i försomras, vilken förmedlade att jag bjudit in djävulen i mitt hus. Sedan dess har vi känt olust på olika sätt av dålig energi.
  Vad göra ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *