Det okända

”Tillsammans med Sveriges främsta medier besöker programledaren Caroline Giertz svenska hem där de boende har problem med övernaturliga händelser”. Så låter pitchen till den populära dokumentärserien ”Det okända”, där vi får följa med hem till människor som hemsöks av andar och får ta del av mediets lösning av problemet. Upplägget går till så att mediet bjuds hem till familjen som upplever problem med de övernaturliga händelser som utspelar sig i hemmet.

Mediet ges möjlighet att gå husesyn och känna in vad det bakomliggande problemet kan röra sig om, det vill säga vilken ande eller vilka andar som gör sig hörda. Via kommunikation försöker mediet göra sig en tydligare bild över vad anden/andarna vill med sin närvaro. Därefter jämförs de uppgifter som mediet kommit fram till med historisk information om platsen för att på så sätt se efter om det kan röra sig om någon avliden person som fortfarande finns kvar, i form av ande, på platsen. Är det så att familjen upplever att anden inte upphör med störande verksamhet kan mediet även utföra en andeutdrivning för att avlägsna denne från platsen.

Det okända – en populär dokumentärserie

TV-programmet har med sin spänning lyckats fånga en stor hängiven publik och Det okända har nu nått sin 12:e säsong. Det första programmet sändes i mitten på augusti 2004 med Malin Berghagen som programledare. Hon kom att fortsätta som frontfigur för programmet de tre första säsongerna och därefter tog den nuvarande programledaren, Carolina Giertz, över som programledare och lämnade snart därefter sitt uppdrag som producent av serien.

Även om det första programmet, eller kanske tack vare att det första programmet väckte sådan stor uppmärksamhet och kritik i medierna, har populariteten bara ökat.  I det första programmet utför mediet Torbjörn Sassersson ett experiment där han genomför en astralresa, en utomkroppslig upplevelse, genom att använda sig av en bild från attacken den 11 september. Experimentet som gjordes blev kritiserat av universitetslektorn Jan Dalkvist, som fick Sassersson att gå med på att göra om experimentet varpå utfallet blev mindre lyckat. Debatten som tog fart efter de två första programmen visade sig gynnsamt för serien som lockade till sig en stor publik. Oavsett vad kritikerna menar så har programmet och dess medier visat prov på att kunna hjälpa de familjer som söker sig till dem. Tittarsiffrorna är höga och än idag sänds programmet på Sjuan och produceras fortfarande av Nordisk film AB.

Kanal för kommunikation

Ett medium är en person som på olika sätt kan länka med andevärlden. Ordet medium började användas under 1500-talet med betydelsen mellanliggande organ eller kanal för kommunikation och med dagens betydelse, person som förmedlar andliga meddelanden, har ordet använts sedan 1850-talet. Ett spiritistiskt medium är alltså en person som använder sig själv som kanal för meddelanden från andra sidan. Dessa olika sätt man som medium kan kopplas samman med den andra världen sker via de olika sinnena.

En del använder sig av synen, vilket betyder att de har förmågan att se personer som gått över till den andra sidan och kan beskriva personens utseende för andra som känner igen denne. Ett medium med seendet som gåva kan även få bilder skickade till sig från andevärlden. Andra medium har fått gåvan som gör det möjligt för dem att höra vad som kommuniceras till dem från den andra sidan. Vissa medium kommunicerar via känseln vilket betyder att de både emotionellt kan uppleva en händelse som den bortgångna varit med om, men även fysiskt känna beröringar från personer som gått bort. Och så finns det medium som använder sig av luktsinnet i sin kommunikation med andevärlden. Dofter är som bekant ofta förknippat med både minnen och känslor och det är genom dessa dofter som mediet kan förmedla det budskap som den anhörige sedan tolkar.

Medierna i Det okända

Många av Sveriges främsta medium har medverkat i programmet Det okända. Samtliga har en intressant historia och en förmåga att kunna länka med den andra sidan. Nedan följer en kort presentation av några av de medium som hjälpt människor att förstå och komma till rätta med de andar som besökt dem.

Terry Evans är ett utav de medium som kan ses i dokumentärserien Det okända, men som även har kunnat ses i serien Förnimmelse av mord. Intresset för medialitet kom efter en tids sjukdom och Ewans väg från sjuk till frisk blev kärnan i Bergsmeditationen, en ny typ av meditation som han är grundare till. Ewans driver bolaget Creative Experiences Terry Evans AB var han bland annat håller kurser i medialitet, ledarskap, bergsledarutbildning samt anordnar storseanser. Han har även gett ut en bok, Berget – vägen till frihet, där han går djupare inpå sina egna erfarenheter och beskriver bergsmeditationen som banat väg för honom i sin utveckling till medium.

Jörgen Gustafsson har liksom Evans medverkat i serierna Det okända och Förnimmelse av Mord, men även i programmet Akademien för det okända. Innan Gustafsson blev färdig som medium har han studerat mediumskap hos den nu bortgångna Iris Hall, även hon ett känt ansikte för Det okändas tv-tittare. Idag håller Gustafsson kurser i medial utveckling som vänder sig både mot de som funderar kring att själva arbeta som medium i framtiden, men också till dem som vill lära sig för husbehov. Därtill anordnar han även kurser i tarot vid intresse.

Elisabeth Lannge är ett känt medium som varit verksam sedan mitten av 1980-talet. Hon har både medverkat i serierna Det okända och Akademien för det okända och hon håller även kostnadsfria kurser i medialitet.

Anders Åkesson har medverkat i flera program som tar upp frågor kring medialitet, vilka är Det okända, Akademien för det okända, Andarnas makt och Död eller inte. Åkessons intresse för medialitet väcktes efter en bilolycka och tio år senare valde han att utveckla sin egen mediala förmåga och gick en utvecklingskurs hos mediet Iris Hall. Idag håller Åkesson egna kurser i både healing och medialitet, i mån av tid kan han även bokas för hembesök och är även känd för att hålla i mediala demonstrationer. Tillsammans med sin tidigare mentor Iris Hall håller de även kurser tillsammans i Lindesberg.

Ett känslosamt program

Programmet driver upp känslor hos tittarna landet runt. Kritiker har rasat över att man i programmet använder sig av ovetenskapliga metoder och en del har till och med kallat programmet för bluffmakeri. Trots det har ändå den allmänna acceptansen kring medialitet ökat, inte bara i Sverige utan i hela västvärlden. Att alternativa sätt att se på verkligheten ökar beror delvis på det alltmer sekulariserade samhället vi idag lever i. Vår religionsfrihet betyder att vi inte längre påtvingas svar utan själva får utforska andra förklaringar. Idag förstår vi att allt inte kan förklaras genom vetenskapliga experiment. Verkligheten är mer komplex än så och de metoder vi idag använder för att verifiera eller falsifiera är begränsade.

De familjer som deltar i programmet och som känner att de fått hjälp med att hantera de andar som hemsöker dem via programmets medium ges en möjlighet att få uttrycka sin verklighet och sanning. Att påstå att dessa upplevelser inte är äkta bara för att det inte går att bevisa genom vetenskapens begränsade metoder driver upp känslor hos den andra gruppen av tänkare. Kort sagt skapar Det okända känslor oavsett var man står i frågan om medialitet och förmågan att kunna kommunicera med den andra sidan. Trots det, eller kanske tack vare det, har programmet hittat sin plats och mening i tv-tablån och fortsätter att fascinera tv-tittare och hjälpa familjer att komma till rätta med det oförklarliga – det vetenskapen saknar svar på.

Tron på andar och medium

Tron på andrar och medium har ökat i Sverige under de senaste åren och det rejält. Enligt en ny undersökning utförd av undersökningsföretaget Novus kan var femte svensk tänka sig att ta hjälp av ett medium och hela 25 procent av de tillfrågade menade att de haft någon form av kontakt med andar. Anledningarna till att vi är allt mer benägna att tro på det övernaturliga är många och en anledning kan tänkas vara den större öppenheten som människor med denna tro möts av idag. Populärkulturen har givetvis en stor plats i vår vardag där tv-program som Det okända varit med och breddat våra synsätt på det oförklarliga. Idag är det många som väljer att ta hjälp av medium, både för att få kontakt med anhöriga som gått bort men också för att få hjälp med att få ett slut på andar som ställer till det i vardagen genom att göra sig hörda på olika vis i hemmet.

Att ta kontakt med ett medium kan därför ge personen i fråga ett avslut, både i förhållandet med den bortgångna och med besvärliga andar som inte velat släppa taget. Spiritualismen som växte sig stark under 1800-talet är en växande rörelse som idag blivit alltmer accepterad. Som resultat av denna acceptans har allt fler fått hjälp att gå vidare i sina liv och det överväger nog trots allt den skepticism som spiritualismens utövare möter. Det okända är en serie som skapar känslor oavsett var man står i frågan kring medialitet och därför en serie värd att se.

16 reaktion på “Det okända

 1. Ville bara påpeka att TV4:s pressavdelning i snart tre år svarat att Det Okända är inne på sin 12 säsong – det kommer sig av att de kollar hur många säsonger som ligger på Play, och lägger till hur många som är i produktion (oftast 2). Då säsonger ”faller bort” från Play i takt med att musikrättigheterna upphör, ligger det alltid 10 säsonger där – vilket leder till svaret 10+2=12.

  Egentligen sänds nu säsong 16, och produktionen av säsong 17 och 18 har precis börjat 🙂

  /Det okända

  • Hej det spökar i huset och knarrande väggar jag såg en fenomen som stirrar på mig när jag ska sova jag hörde röster och andetag det var nån som tog på min Axel jag heter Joakim jag bor i påarp lokvägen 108 utanför Helsingborg mitt mobilnummer är 0721879779

 2. Varför blir jag aldrig övertygad gällande ”ljuset” och livet efter detta? Jag tycker dock att det verkar intressant och spännande

 3. Hej, jag är i stort sätt uppvuxen med spökerier eller andar. Har fått vänja mig sen barnsben och sällan haft några problem av det. Nu när jag själv är vuxen och skaffat min egen familj har det blivigt värre, dock inte för mig men min dotter påverkas ordentligt. Har själv en medial förmåga att kunna känna av närvaro (oftast) men denna stänger mig helt ute, detta är någon som inte hör hemma här. Min dotter på 2,5 år grips av panik, skakar, blir stel som en pinne och bara skriker. Underliga händelser och vakna nätter gör de svårt att hålla en normal vardag alltid.
  Min man har varigt väldigt skeptisk mot andar och haft lågiska förklaringar till allt men även han relaterar till att något är här som inte borde. Ni får gärna höra av er till mig på min mejl om ni möjligtvis kan ge mig tips och råd. Mvh Hannele

 4. hej
  jag har stora problem här — och allt blir bara värre …..

  vi har en gammal väg 86 utanför oss .. den går heller inte hela vägen som det gjorde förr .. samt de säger att stugan här va gamla posten … MEN nu till det som hände midsommar som blev droppen!!!
  Jag hade gjort i ordning kött .. inge mer än så … men sen skulle min kompis fixa i ordning potatisen ( skala) hon tyckte det började dofta vitlök…. Hon tänkte inte mer på det … men när jag skulle ha igång ugnen … då va den på .. men ingen hade rört spisen eller ugnen … 🙁 sen satt vi ute så välte en burk konstant ner … ( helt vindstilla) men sen senare vart det storm då va burken still …. dagen efter så höll jag på å busa med barnen …… min kompis va i köket … men hon kände när kylskåpet öppnade sig bakom henne .. men det va ingen som va där då … folk har sett även hur det lyser i stugan om kvällarna

 5. Hej ! Jag heter Malin och vill härmed bara säga att det Okända är ett väldigt bra program med bra mediums (heter det så ?) Dessutom är programledaren Caroline Giertz klockren . Tack för era program .

 6. Hej jag har en hund som sett spöken väldigt många gånger nu o jag börjar bli orolig….ngn av er på okänd som skulle kunna komma hit hade varit väldigt tacksam vill ha bort det vad eller vem/vilka det är har även själv kännt av att det finns något

 7. Hej!! Vi skulle behöva komma i kontakt med det okända eller ett känt medium i Hällefors med omnejd, då vi är i kontakt med det bortre?

 8. Hejsan mitt namn är Sofie lillewi Englund.
  Och jag tänkte berätta lite om mitt Andliga liv.

  Jag minns inte så mycket av min barndom.
  Men jag vet att min syster har sätt och hört två äldre par bråka i köket.

  Sen flyttade vi till ett radhus i Kungälv.
  Och där var det katastrof..

  Jag satt och pluggade,sen kom det en penna flygandes och landade på mina böcker.
  Jag blev såklart rädd, och sa högt ” Jag går ner och pluggar nu”

  Min syster har alltid låst sin dörr till sitt rum, när hon låg i sängen så hörde hon hur någon svepte med sin hand på nycklarna.

  Mina två systrar låg i var sitt rum, sen hör dom två-tre duns i trappen. Sen ser dom en vit skepnad åka in i mitt rum.

  Vi har en koppar kista i hallen som har rört på sig.

  Min hund har ställt sig på andra trapp steget och börjat morra.

  När min Mamma jobbar natten var jag barnvakt åt min lillebror.
  När han låg och sov,så kunde man höra att någon gick på övervåningen, jag hörde att någon pratade och skrattade.

  (Ett utav rummen har ett dåligt golv så det låter jätte mycket om man går på vissa ställen. Man kan höra när någon går i rummet från nedervåningen.)
  Det kunde jag också höra på kvällarna.

  När man skulle gå upp för trappan på kvällarna för att gå och lägga sig, så sprang man alltid upp. Det kändes som att någon var bakom en.

  Min systers kille skulle gå på toa, han öppnade toalett dörren och där står det en liten flicka med blond hår.
  Han blev livrädd och la sig igen.

  Både min Mamma och Min store bror har dröm exakt samma dröm.
  Dom låg på en loftsäng, dom drömmer att det kommer upp Demoner från trappan.
  Dom börjar göra ljud och sen vaknar dom av att dom skriker.

  Sen flyttade vi till ett höghus.
  Min hund reagerar.
  Hon tittar mot något som inte finns, och börjar att morra.
  En dörr som är vårt förråd står öppet varje dag fast att jag stänger det.
  Jag kan höra två äldre par bråka om någonting i köket.
  Tvn har satts på av sig själv.
  När jag går in i mitt rum, så känns det som att man får blodtrycksfall.
  Man känner sig trött, ett tryck över bröstet.

  Jag skulle filma in min hund när hon lekte.
  När jag sedan tittar på filmen så ser jag att jag har fullt med Orber i mitt rum.
  Min hund reagerar även på dom här Orberna.
  Jag skypar med min Kille varje dag, han kan även se Orber genom min kamera.
  Han var hos mig en gång i julas, och när han gick in i mitt rum så var han tvungen att gå ut en stund för det var en så tung känsla.

  Nu har vi åter flyttat,till Ingetorp.
  Vi bor vid en sjö. Ny byggt hus.
  Vi har en lill stuga som är rätt så gammal.
  Friggebod/stavning.
  I Friggebod finns allt mellan himmel och jord.

  Vi har vikingagravar inte så långt borta från vårt hus.
  Det har dött tre personer i denna sjön.

  På detta stället så har min mamma sett en äldre kvinna med en sjal runt om kring sitt huvud.

  Min syster skulle tälta precis utanför stugan.
  Hon smsar min Mamma och säger att någon går utanför på gruset.
  Mamma tittar, och det finns ingen där.
  Efter ett tag så sa mamma att dom får komma in och sova här om det är för läskigt.
  Hon hann precis skicka det och sen kom det tre stora knackningar.
  Hon tittade ut, men det fanns ingen där.
  Min syster smsar då min mamma och säger att dom hörde knackningar.

  Min Mormor har hört någon dra flyttlådor på övervåningen, men allt var i ordning när vi tittade.

  Min Mormor, jag och min hund vaknade av att det var någon som ryckte i dörren.Ute lampan hade tänts.
  Jag var knappt vaken, men blev klar vaken av att min hund skällde och morrade.
  Men jag la inte så mycket fokus på det.

  På min Mormors sida kan man höra röster och att någon går runt i köket.
  Jag vet att min Mormor ligger och sover, så det kan inte vara hon.
  Jag tittar in i köket men det finns ingen där.

  En kväll skulle jag skypa med min kille för att säga godnatt, sen ser jag han fokusera på något bakom mig. Och jag frågar vad det är.
  Han tyckte att det stod någon bakom mig.
  När jag då tittar i kameran så ser jag en svart figur precis bakom mig.

  Min kille var nyligen hos mig i mitt nya hus.
  Han kunde inte gå in i friggeboden..

  Jag spelade in med min mobil, och såg att det finns Orber i Lill stugan,Huset, friggeboden, och nere vid sjön.
  Jag har video där jag har fått med Orber.
  Och när min hund reagerar på Orberna.

  Grejen är den att vi har inte bara några Orber..
  Utan vi har en portal som är öppen.
  Hade det inte varit en portal så hade man bara sett några Orber.
  Men här talar vi om mer en 50..

  Jag tog dit en präst.
  Jag bad han välsigna vårt hus.
  Men han var verkligen inte bra på det andliga biten.
  Han tror inte på det Andliga.
  Då insåg jag att det inte var någon mening med att han välsignade alla ställen.
  Utan jag bad han välsigna två ställen.

  När han började välsigna så blev min puls snabb, jag hade svårt att andas.
  Och jag tuppade av för en sekund lutade mig bakom, hade inte min kille stått där så hade jag ramlat baklänges.
  Jag kunde höra vrål och skrik.

  När prästen hade åkt så kändes det inte bra.
  I vanliga fall så brukar man känna en lättnad.
  Men det jag kände går knappt att beskriva.
  Det var en så tung känsla.

  Jag tror inte att Andarna förföljer mig.
  Utan jag tror att dom förföljer min Mamma.
  När jag åker iväg till min kille så följer ingenting efter mig.

  Jag har en förmågan att kunna se vissa andar.
  Och vi har haft två äldre par, en liten flicka, äldre dam.
  min Farfar, våran hund och min farmor och farfars hund.
  Vad jag vet så har min Farfar alltid varit med oss/mig.

  Min familj vet inte riktigt om det vill tro på att jag kan se och känna av saker.
  Vissa personer vill inte tro på det, att det finns andar/Orber runt omkring oss.

  Min mamma kan känna av saker som tex att hon ska bromsa med bilen för att det kommer ett djur.

  Jag kan känna av personer.
  Och se vissa andar.

  Vi har haft det Andliga med oss i hela livet.
  Min bror vaknade upp av att hans kropp var i köket.
  På mammas jobb spökar det också en hel del.
  Larm som går fast att det inte bor någon där, klockan som snurrar m.m
  Min andra brors dotter har velat komma upp till någons famn som inte finns där.

  Nu undrar jag om det finns någon hjälp som jag kan få?
  Som kan stänga denna portalen?
  Som kan få bort dom här Andarna i vårt hus?

  Tack för att ni Orkade läsa denna text.
  Mvh Sofie Lillewi Englund.

 9. gillar terry evans bäst! Det hade vart kul att få se teamet ta dit 2 medier till en plats å se om dom säjer samma sak oberoende av varann.. Skulle bli mer trovärdigt.. Men dom kanske inte törs?

 10. Hej mycket bra program.. hur förklarar man för någon att det finns runt mig hela tiden och snor åt sig all min positiva energi och nästan alla i min omgivning skyller på min medicin.. har talat med en psykolog för ja trodde att ja va knäpp och allt började när jag fick en väldigt kraftig el stöt från ett vägguttag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *