Caroline Giertz

Producent, författare, programledare och kustskeppare – Caroline Giertz

Det är få som inte vet vem Caroline Giertz är. Dock är hon känd för olika saker beroende på vem man talar med. För många yngre är hon programledaren för ”Det okända” och för andra är hon journalisten vars reportage man känner igen från Amelia, Veckorevyn och Aftonbladet. Ytterligare någon känner igen henne som författare på Normal Förlag, skådespelare eller moderator. Genom åren har Caroline Giertz genomfört en hel del olika projekt och blivit ett offentligt namn. Någonting hon under perioder inte haft några drömmar om utan kanske istället tvärtom. Caroline Giertz är en av de som haft flera uppdrag som moderator eller journalist, talare eller producent. I nuläget har hon tagit kustskepparexamen och är dessutom ägare till ett skepp om 30 meter.

En vilja att belysa

När man ser på det arbete Caroline Giertz utfört genom sin karriär framstår det som att en röd tråd varit att lyfta fram och belysa olika delar av livet. I rollen som journalist har hon gett läsare möjlighet att sätta sig in i ämnen som de annars inte kunnat få till sig på ett lättillgängligt och rakt sätt. I rollen som författare har hon fått utrymme att fritt belysa upplevelser och händelser ur ett perspektiv som frikopplas från de krav på äkthet, källor och objektivitet som gäller inom journalistik. I tv-produktionen ”Det okända” är hennes filosofi att så ärligt och direkt som möjligt återge arbetet som utförs av medium. Caroline Giertz är en intressant person att studera då hon kastar sig mellan olika roller och samtidigt levererar stort i varje projekt hon klivit in i. Kanske är en nyckel till hennes succé att hon alltid strävat efter trovärdighet och öppenhet?

Det okända

Tv-produktionen som fått rekordtittarsiffror och som nu hållit på i över 8 år, är mer än bara ett uppdrag i rollen som programledare. Caroline Giertz är den person som ligger bakom programidén och som också är producent för detta. De första åren var det inte hon som var programledare utan Malin Berghagen. Efter två år kända sig Caroline redo att kliva in och har därefter varit frontfigur och den som hållit i programmet även framför kamerorna. Tanken på att göra ett program som behandlade spirituella frågor kom dock långt innan programmet blev verklighet. Caroline har ett personligt intresse för upplevelser utöver det allmänt accepterade och har under flera år mediterat en timma om dagen. Detta har inneburit flera upplevelser för henne. Att sitta ner i en timma om dagen under ett antal år, kan innebära kontakt med allt möjligt. Kanske är det inte så konstigt att hon tillslut fick tanken om att starta ett program om dessa frågor.

”Ta ut glädjen i förskott, så får du glädja dig åtminstone en gång”

Omkring 1998 hade Caroline Giertz en vilja att göra denna sorts program och spelade in en pilot. Dock var det inte någonting som kanalerna vågade köpa in. Kanske var det för tveksamt och skrämmande för kommersiell tv att våga kasta sig ut på detta område. Synen på dessa frågor har förändrats en hel del genom åren och Caroline menar för egen del att det avdramatiserats. I sitt arbete med produktionen har hon blivit allt mindre intresserad av hur och vem som spökar därhemma. När hon kommer hem från jobbet vill hon jobba med händerna och konkret verklighet. För samhället i övrigt har det inte bara blivit fråga om en större acceptans för det som ligger utanför normen, utan också ett intresse som blivit allt mer tydligt. Tittarna vill se någonting annat än förställd komik och tillrättalagda produktioner. Detta är vad Caroline Giertz erbjuder tillsammans med sina kollegor. Dock är det svårt att hitta rätt personer för jobbet.

Rätt medium

För produktionen med ”Det okända” har Caroline Giertz ett stort och viktigt ansvar. I rollen som producent och idékläckare till hela programmet, är hon involverad i arbetet med att hitta rätt medium för uppdraget. Detta har visat sig vara någonting som inte låter sig göras så enkelt. Även om det finns många duktiga medium i landet är det få som verkligen passar för jobbet. Initialt gäller det att hitta medium med rätt kompetens. Även om många titulerar sig medium är Caroline Giertz helt öppen med att inte alla av dessa har den kunskap och fallenhet som krävs för arbetet. När de väl hittar medium som är tillräckligt kunniga för att anlitas, får de genomgå flera olika test för att visa att de kan leverera. Här försvinner ytterligare några medium. Bland de som är kvar och som anses ha tillräcklig erfarenhet är det inte alla som lämpar sig för arbete i tv. Omkring 25 % av de som har rätt nivå vad gäller sina färdigheter kan hantera ett sådant program som ”Det okända”.

Den som jobbar i rollen som medium är ständigt utsatt för granskning och kritik. Dock är det inte alltid fråga om välgrundad och saklig frågeställning utan det förekommer även direkta påhopp. Även om alla i produktionen blir föremål för människors kritik är det tydligast för de medium som arbetar i rutan. Att vara framför kameran är en utmaning i sig för många av de som kan vara aktuella för programmet och det krävs mod och vilja att sticka ut hakan genom att vara med i tv. En av de uppgifter Caroline Giertz åtar sig under inspelningarna är att få aktuella medium att känna sig trygga.

Kritiken

Det finns många som skulle dra sig för att offentligt diskutera med kritiker men Caroline Giertz är av en annan uppfattning. Hon försöker svara och föra dialog även med de som är mycket skeptiska till ”Det okända”. Även om hon uppskattar responsen på sociala medier och via mail som till 99,5% positiv finns också de som har invändningar mot programmet och huruvida medium kan få kontakt med det okända eller inte. Caroline har ställt upp på intervju med uttalade skeptiker vilka tidigare omnämnt medium som bedragare. Någonting hon uppskattats för även hos de som är kritiska till hennes arbete. Enligt Caroline Giertz är det viktigt att hålla uppe trovärdigheten och att inte försköna arbetet som görs. Ibland blir det inte riktigt så träffsäkert som annars, men det är bara en del av hur det egentligen ser ut. Caroline menar att de skulle ta en mycket stor risk genom att förbättra och fuska i programmet. Det skulle inte heller gynna de som faktiskt är öppet inställda och som intresserat sig för arbetet programmets medium utför.

Inget tv-tänk

Till skillnad från andra produktioner finns det väldigt lite ”tv-tänk” i programmet. Det finns många program där man gör bra tv genom att klippa och förfina. Syftet är då underhållning och inte att återspegla någonting som faktiskt händer där och då. När det kommer till ”Det okända” har Caroline valt att inte göra verkligheten bättre än den är. Intervjuerna av deltagare sker under ett par timmar varefter aktuellt medium kommer till platsen var de skall jobba. Efter ytterligare någon timma samt lite material endast avsedd för klippning (när man går in i huset, vandrar i trappor etc.) är inspelningen klar. Att programmet varit igång under mer än 8 år visar att det är någonting som funkar för tittarna.

Diagnos ADHD

För Caroline Giertz har det aldrig varit fråga om att sitta ner och bara koppla av. Det är i vilket fall inte det intryck man får när man tittar på vad hos genomfört under åren. Hon upplevde sig själv som snabbare, roligare och mer spontan än många andra vilket fick en tydlig och krass förklaring efter många år. Hennes rastlöshet och tendens att agera kraftigt och direkt på varje impuls har inneburit att hon tagit kustskepparexamen och köpt ett 30 meter långt skepp, egenhändigt ritat och byggt ett hus, med mera. För Caroline Giertz har vardagen inneburit full fart oavsett vad. Det kan tyckas vara positivt för många, men det har också inneburit en rad problem och motsättningar i vardagen. Sedan några år tillbaks har Caroline diagnosen ADHD.

Utan ADHD menar Caroline att hon aldrig skulle hunnit med allting som hon fått gjort genom åren och att hon inte skulle ha fått vara med om allt hon upplevt. Nu kallas det att sakna impulskontroll men då var det inte fråga om att begränsa sig utan om att kasta sig rakt in i allt som kändes roligt och intressant. Till slut gick det inte att springa i högsta fart längre och Caroline hamnade i en depression. När hon fick sin diagnos gick en hel del tid åt till att reflektera och gå igenom livet bakåt. En hel del av det som hon tidigare såg som delar av sin personlighet blev plötsligt symptom vilka talade om att hon inte fungerade på samma sätt som andra.

Många kvinnor får sin ADHD diagnos i vuxen ålder. Orsaken är att man inte lika snabbt upptäcker detta hos kvinnor som hos män. Enligt vissa handlar det om hur man hanterar denna funktionsskillnad och vad för effekt det får utåt. Caroline Giertz har en vilja om att synliggöra problemen med ADHD och kanske får vi se henne i dessa frågor någon gång i framtiden.

14 reaktion på “Caroline Giertz

 1. Hej

  Jag har en moster som heter Lena Kjellgren som är nyligen pensionerad läkarsekreterare. hon har under många år haft ”besök” av både nära och kära och även obehagliga ”besökare”. Vad jag menar med besök är att dom som besöker inte finns i livet längre. Detta börjar gå henne på nerverna, jag skulle önska få kontakt med Caroline Giertz som kanske kan vägleda/råda oss hur vi kan komma vidare. Mi moster börjar att få panik. Känner även att hon måste flytta snart (igen) hon orkar inte med detta. Vet inte riktigt hur jag ska få tag på Caroline – gör ett försök här, då jag sett programmet det ”okända”. Hoppas på någon form av svar/tips från redaktionen. Mvh Maria Thuresson Bagarmossen Stockholm.

 2. Hej Maria,

  Du eller din moster är välkommen att skriva till redaktionen för ”Det Okända” på medium@tv4.se

  Skriv så utförligt som möjligt!

  MVH,

  Det Okända-redaktionen

 3. Hej!
  Jag heter Gunilla och bor i Karlstad!
  Jag skulle behöva hjälp med av ett kanske udda slag! Måttet är rågat och tio år har gått, nu vänder jag mig till er!
  Jag har i all tid varit utsatt för oförklarliga händelser och drabbats av elände både i sådant man kan se och sådant inte kan ta på.
  För tio år sedan upplevde jag mig själv som väldigt närvarande, hade båda fötterna på jorden och liksom visste saker utan att veta. Hade kontakt med mitt inre och…universum… Efter en svår uppväxt, och som sagt elände så kunde jag för första gången känna frid! Men inte särskilt länge… Jag tittade en man djupt in i ögonen, ville liksom ge av mitt ljus till han. Då jag tittade honom i ögonen hände nåt. Tid och rum liksom stod still en stund och något hände i mitt huvud. Främst över höger ögonbryn. Denne man visade sig vara osund, och vår relation var mycket osund. Jag började känna mig konstig, folk började bli otrevliga mot mig och vände ryggen, lämnade mig. Jag blev yr, gungade i huvudet, tappade bort mina värderingar, känslorna liksom försvann. Jag liksom syndes inte. Blev tom.
  Tio år har gått och vår relation är ”över”. Men vad jobbigt det har varit! Jag hittar inte vem jag är, tänker konstiga tankar och vet inte om det är mina tankar. Mina barn mår inte bra, ingen kommer och hälsar på eller ringer. Energin här hemma är hemsk. Trots att vi flyttat under denna tid. Min kropp beter sig märkligt, det sticker i huvudet, speciellt runt tredje ögat. Det kör i huvudet som om det bli vända hjärnan. Ja, hela jag känner mig bak o fram. Min ena dotter har fått hallucinatuoner och skadar sig. Hon ser saker, otäcka saker.
  Enligt läkarna är jag helt frisk. Tar inga mediciner. Jag har provat olika alternativa behandlingar men inget hjälper!! Det enda som hjälpte en gång var då jag själv i mitt inre vände en spegel, vred den mot honom. Då kom en massa känslor upp i en rask fart och jag kände mig själv efter det!! Jag var överlycklig och dum som jag var berättade jag om detta för några. En massa frågor ställdes och jag svarade och försökte förklara…då kom det tillbaks! Detta är två år sen.
  Jag finns nånstans men hittar mig inte.
  Jag måste få hjälp!!! Snälla, kan någon hjälpa mig att vända tillbaks energin?
  Jag träffade på honom en gång i vintras. Då ställde han sig nära mig och började liksom vibrera. Jag fattar ju att han tona in på mig
  Orkar inte mer! Är sjukskriven nu sedan fyra veckor! Läkaren hittar inga fel… Men min kropp är ut o in! Äter upp mig inifrån.
  Är tacksam för svar!!
  Mvh Gunilla Olsson (48år)

 4. Hej ja skriver till dej, för ja känner nått att ja blir iaktagen, men inte sett nått men ja hör, ja tror inte ja e motaglig för att ja e för rädd, men ja känner de finns nått, ja vill ni ska komma o kolla o känna om de finns nå. Om ja skulle öppna min stjäl så tror ja att ja skulle komm ai kontakt med nån, känt ett tag att nån finns men vet inte cem. Ja höl på d ö för ca 7 mån sen men nån räddade mej, vem?? vill ha svar, kontakta mej, vet ja vem de e behöver ja inte vara rädd längtre. Mvh Anne

 5. Hej! Jag tittar på alla programmen, Det okända,Men nu tittar jag mycket på dina vackra kläder Caroline.Var köper du dessa underbara vackra kläder?
  Med många underbara kramar till er alla på redaktionen och en trevlig sommar.
  Mvh.Ann-Katrin

 6. Har med stort intresse följt Det okända under lång tid men det är en sak som jag m.fl. snart inte står ut med längre. Det meningslösa ” plingandet och plongandet” och höga ljud som gör att man stundtals har svårt att höra vad de medverkande säger. Jag ber er, snälla, ta bort dessa ljud som ju inte har något där att göra.

 7. Jag känner Jörgen Gustafsson. Jag har försökt få utländsk TV och medier intresserade av att använda honom för att hitta Madelaine McCann. Skulle inte TV4 kunna ställa upp på detta. Detta fall attraherar en världspublik.

 8. Jag behöver hjälp har en jordad Jävulen som sitter på min lampa o spiller /kastar splitter med mera över oss som regn o har tagit över totalt eftersom vi känner skräck när vi ser honom han är galen/sjuk o behöver komma till ljuset önskar hjälp med detta då vi inte kan sova
  Dessutom har han installerat en dödsmaskin där han sätter knivar, kristaller o en massa skit i ryggen o speciellt på mig han vill döda mig o ta över min lgh han har kontakt med satan o beställer allt möjligt av honom o en natt var det ngn som kastade obehaglig vätska i min mun
  Ja vi är i skräck o vi behöver hjälp av Medium

  Vänliga hälsn så fort detta går jag känner att jag är nära ett nervsammanbrott vågar inte sova o jag vet att han jagar mig o skuter in saker i min rygg ben o mage är det stora knivar

 9. Ja,fast inte riktigt kommentar: Då seansen går igång och alla i ringen ”släcker ner” står Caroline ofta vid sidan av och tycks också nersläckt. Upplever hon något särskilt vid de tillfällena?

 10. Hej o tack för fina avsnitt av de okända.
  Jag blir dock nyfiken på varför medierna inte passar på
  tillfället vid kontakt att fråga hur det är på andra sidan.
  En hel värld undrar ju hur det kommer att bli sedan.
  Är det förbjuden mark ?
  Lars Dson

 11. Caroline var för något år sedan på Fjären. En gård inte alltför långt fr Kristianstad (?). Frågan är om du fick veta vad Fjären är för något. Men i närheten av Löberöd, Eslövs kommun, var du på Eblatorpet. Frågan är då vad ebla är för något. Ebla och fjär är något högst påtagligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *